Ga naar de inhoud

Kerstboodschap van de voorzitter

Sommige mensen noemen het een traditie, de Kerstboodschap van de voorzitter. Een gebruik of gewoonte die van de ene voorzitter wordt doorgegeven aan de andere voorzitter. Is de Kerstboodschap een ouderwetse gewoonte of geeft het juist houvast aan ons allen? Persoonlijk denk ik dat beide kwalificaties van toepassing zijn. 

De kwalificaties ouderwets en houvast zijn meer van toepassing op ons allen dan we vooraf denken of erkennen. Vaak gaan ze hand in hand. Houvast kan je stabiliteit geven en met de vele gewoontes, gebruiken en waarden (tradities) vinden diverse mensen deze stabiliteit in hun dagelijks leven. Daar is wat mij betreft niets mis mee. Integendeel, bepaalde tradities zorgen er voor dat we, in de drukke maatschappij waarin wij leven, weer eens stil staan bij het wezen en de zin van ons bestaan.

Zo ook met Kerst, wat naast een christelijk feest, door vele mensen ook wordt gezien als een traditie. Een gewoonte en gebruik dat aan vele mensen houvast geeft. De Kerstboom wordt opgezet, de kaarsjes gaan aan en de verlichting buiten mag ook niet ontbreken en dan hebben het nog niet over het lekkere eten. Maar met Kerst denken veel mensen ook na over wat nu echt belangrijk is in het leven. De Kerst wordt dan ook niet voor niets vaak samen gevierd en samen is niet alleen!

Samen is gezelliger, samen kunnen we meer aan en samen komen we door goede en slechte tijden. Samen is niet alleen, stond dan ook niet voor niets vermeld in de fusiebrochure van onze mooie prachtige club ZVC ’22. Samen kunnen we bouwen aan een mooie, sterke en gezellige vereniging. Gelukkig zijn wij bij ZVC ’22 al met vele mensen samen, maar nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom! Meldt u zich aan? 

Samen zorgen wij er met ons handelen ook voor dat, al dan niet onbewust, bepaalde (ouderwetse) gewoontes en gebruiken binnen een sportvereniging in de loop van de tijd langzaam wijzigen. Nieuwe gewoontes ontstaan en bepaalde zaken worden mede door de huidige tijdsgeest anders uitgevoerd. Uiteindelijk creëren deze nieuwe gewoontes en gebruiken op langere termijn ook weer nieuwe tradities en houvast. En daarmee zijn we terug bij het begin van dit stuk en kan de Kerstboodschap worden afgesloten. Ik bedank de vele vrijwilligers, trainers en alle andere personen die zich inzetten voor onze vereniging enorm. Zonder jullie is er geen vereniging!

Als voorzitter wens ik mede namens alle andere bestuursleden een ieder mooie feestdagen toe en een prachtig en gezond 2023! 

Met een warme kerstgroet,

Ard-Jan van Tilborg, uw voorzitter