Ga naar de inhoud

Historie

Het ontstaan van ZVC ’22

(Bron: Zaanwiki)
De eerste voetbalclub in de Zaanstreek ontstond in september 1896 onder de naam Hellas in Zaandam. Vlak daarna volgde UNI, ook een Zaandamse club en in datzelfde jaar voetbalvereniging “Wormerveer” in het noordelijk deel van de Zaanstreek. In 1900 gingen de drie clubs op in één vereniging en zo ontstond de Zaandamse Voetbal Vereniging: ZVV.

De Burcht was een geliefde plek om te voetballen en daar zou de in 1904 opgerichte club Sport gaan spelen. De club Tonido speelde hier eveneens en men besloot om samen te gaan. Zo ontstond in 1904 ZVV Sport. De club moest vaak verhuizen en speelde ook achter de Krugerstraat, op het Eiland in de Voorzaan en later aan de Westzanerdijk. In 1910 werd men in de westelijke klasse ingedeeld met het in Hoorn spelende Sport. Daarom werd de naam gewijzigd in Zaandamse Football Club: ZFC.

In 1912 werd in West-Zaandam in de Parkstraatbuurt SVK (de voorloper van Zaanlandia) opgericht. Achttien jongens uit het arbeidersmilieu konden op een grindveldje gaan spelen. Na een fusie met Door Volhouden Overwinnen (DVO) ontstond een grotere club en moest men naar een ander veld uitzien. Het bij deze jongens favoriete terrein op het Blauwe Zand kwam door de opheffing van Tot Ons Genoegen (TOG) beschikbaar. Als clubgebouw en kleedruimte fungeerde de lunchroom van Tromp aan het Rustenburg. Door deelname aan de competitie van de NHVB werd de naam noodgedwongen veranderd in zvv Zaanlandia

In Zaandam in de Zuiddijkbuurt ontstond Samenspel Doet Overwinnen SDO, eerst onder de naam Meeuwen en later Zilvermeeuwen. SDO was sterk aan de Zuiddijk gebonden. Een Dijker te zijn, gold als een plus. De oprichtings-vergadering vond plaats in maart 1920. Men speelde competitie in de NHVB en begon op het Blauwe Zand, later verhuisde de club via het Lange Land aan de Westzanerdijk naar het veld achter de Krugerstraat, dat gold als een echt eigen nest van de Dijkers.

In 1990 zijn de verenigingen ZFC en ZVV samengegaan onder de naam Hellas Sport. De fusieclub speelt op de accommodatie van het voormalige ZFC. De velden en opstallen van ZVV werden overgenomen door Zilvermeeuwen, waarvan de oorspronkelijke accommodatie door de gemeente werd bestemd voor de vestiging van een crematorium, hotel en overige industriële activiteiten. Zilvermeeuwen en Hellas zijn in 2018 gefuseerd tot FC Zaandam.

Na eerdere pogingen tot een fusie tussen zvv Zaanlandia en FC Zaandam is in 2021 door de leden besloten om met ingang van het seizoen ’22/’23 gezamenlijk door de gaan als ZVC ’22 op het (te renoveren) sportcomplex Hoornseveld.